Odmalička slýcháme, že je potřeba do svého jídelníčku zařadit produkty z ryb. Proteiny a omega-3 mastné kyseliny totiž přinášejí mnoho výhod pro naše tělo. Jsou klíčové pro růst, regeneraci tkání a zajištění správné funkce našeho srdce a mozku. Poslední dobou je ale stále zřetelnější, že kvalita ryb se zhoršuje v důsledku nepříznivých environmentálních podmínek. Tento vývoj nás tak nutí k zamyšlení – jsou přínosy spojené s konzumací ryb vyšší nežli rizika?
"Odpovědí je, že ačkoliv maso ryb obsahuje určité množství škodlivých látek, i přesto je jeho pravidelná konzumace zdraví vysoce prospěšná a pozitiva dominují nad případnými negativy."

Jak je možné, že nám konzumace ryb může uškodit?

Znečištění vodstva

Výskyt škodlivých látek v rybách odráží současné výzvy z oblasti ochrany životního prostředí. Průmyslové znečištění, pesticidy a odpadní vody z měst totiž zavádějí do našich řek a moří nejrůznější škodliviny. Jakmile se tyto látky dostanou do vody, pronikají do potravního řetězce. Malé rybičky a plankton, které slouží jako základní potrava pro větší ryby, tyto škodliviny nasáknou a ty se postupně hromadí v jejich tělech. Při konzumaci mořských ryb ze supermarketu si tak můžete být téměř jistí, že kromě výživných látek si pochutnáte i na různých toxinech.

Čím čistější voda, tím nižší obsah škodlivých látek

Pokud se chcete vyhnout potenciálním rizikům, vybírejte ryby z míst, kde je voda co nejčistší. Je také dobré konzumovat konkrétní druhy, u kterých je potvrzen nižší výskyt škodlivin. Nejtoxičtější jsou ty ryby, které se nacházejí na vrcholu potravního řetězce. Jde tedy například o žraloky, mečouny či tuňáky. Také správná tepelná úprava ryb může snížit riziko kontaminace toxinů, a dokonce i bakterií a parazitů.


Zásadní je i kuchyňská příprava

Pořízením kvalitního rybího masa z ověřeného zdroje práce však nekončí. Rybí maso se totiž velmi rychle kazí. Při jeho skladování je tedy důležité velice pečlivě dodržovat hygienické zásady a pravidla a maso tepelně zpracovat co nejdříve. Pokud se chystáte konzumovat ryby syrové, za jejich původ a kvalitu si raději připlaťte. 
 


Jaký je tedy závěr?

Ačkoliv maso ryb obsahuje určité množství škodlivých látek, i přesto je jeho pravidelná konzumace zdraví vysoce prospěšná a pozitiva dominují nad případnými negativy. Závěry mnoha studií doporučují konzumaci rybího masa ve dvou až třech porcích týdně.

Kam dál?

ÚPRAVY RYB (1):
KUCHYŇSKÁ PŘÍPRAVA RYBÍHO MASA

Nejen správná příprava, ale i způsob čištění ryby ovlivňuje celkový zážitek z jídla. Zejména pokud jde o mražený kousek. Pokud chcete mít stejně kvalitní jídlo jako v předních restauracích, čtěte dál a staňte se mistrem v úpravě ryb.

ÚPRAVY RYB (2):
TEPELNÉ ÚPRAVY, KTERÉ OKOUZLÍ VAŠE CHUŤOVÉ POHÁRKY

Koupili jste si čerstvou rybku, pečlivě ji očistili od šupin, vykuchali a naporcovali. Teď před sebou máte šťavnatý plátek syrového masa, připravený na další fázi. Jak tedy dosáhnout toho, že z něj vytvoříte skutečnou delikatesu? Pokračujte ve čtení...

KDE NAKOUPÍTE RYBY A VÝROBKY?

Tento web využívá cookies

Náš web není žádný malý rybníček. A aby zde vše fungovalo a my vám mohli přinášet ty nejlepší úlovky, používáme soubory cookies. Rozpoznáme, po čem vaše rybářské srdce touží a nebudeme vás při lovu zbytečně rušit reklamou, která vás nezajímá. Nahoďte prut správným směrem, nastavení můžete kdykoliv změnit. Více informací

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Více informací