Není voda jako voda 

Vodní prostředí není jednotné. Ve skutečnosti je plné různorodých podmínek, kterým rybí tělo musí čelit, aby zde dokázalo přežít. Mezi ty zásadní patří například: 

  • Salinita: Salinita neboli slanost udává podíl minerálních látek rozpuštěných v roztoku. Některé druhy milují slané mořské vody, zatímco jiné dávají přednost sladkovodnímu prostředí. 
     

  • Teplota: Ačkoliv ryby dokáží regulovat svou tělesnou teplotu, vody, které obývají, si vybírají hlavně podle jejích teplotních podmínek. Je to pro ně naprosto zásadní, jelikož teplota okolního prostředí přímo ovlivňuje jejich metabolismus.  
     

  • Obsah kyslíku: Zatímco některé ryby disponují výkonnými žábrami, které jim umožňují extrahovat kyslík přímo z vody, jiné se spoléhají na svůj plynový měchýř. Díky němu se mohou zabydlet i ve stojatých vodách. 
     

  • Proud: Silné proudy v řekách a mořích jsou pro statné ryby skvělým zdrojem potravy, ale pro ty menší mohou představovat riskantní prostředí. 
     

  • pH: V každém vodním ekosystému najdeme vodu s jinou hodnotou pH. Některé druhy upřednostňují stabilní prostředí, zatímco jiné jsou schopné přizpůsobit se i proměnlivějším podmínkám. 
     

Není voda jako voda

Migrace 

Tento přirozený fenomén má mnoho podob. Někdy je podněcován silným instinktem návratu na místo svého původu. Například losos atlantský je jedním z druhů, který se z oceánu vrací do sladkovodních řek kvůli tření. Cestu domů mu pomáhá najít jeho „genetický kompas“.  


A čím se vlastně ryby živí? 

V rybí říši najdeme všežravce, kteří si potrpí na pestrosti svého jídelníčku. Rozhodně se tam najdou ale i vybíraví predátoři, kteří s precizností loví menší ryby či bezobratlé. Na malých rybnících se pak významnou měrou uplatňuje i potrava pocházející ze suchozemského prostředí – náletový hmyz, červi a další bezobratlí splavení během vyšších průtoků, dále listy, plody a semena rostlin nebo i někteří obratlovci včetně savců a ptáků. 

Rozmnožování 

Rozmnožování ryb není jen o samotném aktu páření. Předtím, než začnou romantické tanečky pod hladinou, musí ryby podniknout několik přípravných kroků. To zahrnuje právě třeba migraci k trdlištím, tedy k místům, kde se samec a samička setkají. Po oplodnění jiker mlíčím nastává doba inkubace, během které se z jiker postupně vyvinou rybí larvy. Ty procházejí několika vývojovými stadii až vyrostou v mladé rybky. 

Rybí jikry


Kam dál?

ÚPRAVY RYB (1):
KUCHYŇSKÁ PŘÍPRAVA RYBÍHO MASA

Nejen správná příprava, ale i způsob čištění ryby ovlivňuje celkový zážitek z jídla. Zejména pokud jde o mražený kousek. Pokud chcete mít stejně kvalitní jídlo jako v předních restauracích, čtěte dál a staňte se mistrem v úpravě ryb.

ÚPRAVY RYB (2):
TEPELNÉ ÚPRAVY, KTERÉ OKOUZLÍ VAŠE CHUŤOVÉ POHÁRKY

Koupili jste si čerstvou rybku, pečlivě ji očistili od šupin, vykuchali a naporcovali. Teď před sebou máte šťavnatý plátek syrového masa, připravený na další fázi. Jak tedy dosáhnout toho, že z něj vytvoříte skutečnou delikatesu? Pokračujte ve čtení...

KDE NAKOUPÍTE RYBY A VÝROBKY?

Tento web využívá cookies

Náš web není žádný malý rybníček. A aby zde vše fungovalo a my vám mohli přinášet ty nejlepší úlovky, používáme soubory cookies. Rozpoznáme, po čem vaše rybářské srdce touží a nebudeme vás při lovu zbytečně rušit reklamou, která vás nezajímá. Nahoďte prut správným směrem, nastavení můžete kdykoliv změnit. Více informací

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Více informací