Sledujete-li náš seriál o rybolovu od začátku, už víte, že tento koníček není pouze o lovu, ale je také o kontaktu s přírodou a o trpělivosti. Jste úspěšní, podařilo se vám zdolat pěkný kousek a chcete si ho odnést domů? Ve třetím díle vám poradíme, jak se starat o ulovenou a přisvojenou rybu, aby její kvalita zůstala perfektní.

NEŽ SE K VODĚ VYDÁTE, ZKONTROLUJTE SI PÁR VĚCÍ

Pokud se chcete vydat k vodě rybařit, nejprve se ujistěte, že znáte a dodržujete všechna potřebná pravidla platná v České republice. Tyto pravidla upravují způsob lovu ryb, lovné druhy ryb, roční období a lokality lovu.

Rybářské lístky a povolenky

Než se vydáte k vodě, měli byste si zajistit platný státní rybářský lístek a povolenku na příslušný revír,
kde se chystáte lovit ryby. Bez těchto dokumentů riskujete pokutu.

Minimální velikost úlovku

Fotka kapra

Každý druh ryby má stanovenou nejnižší lovnou míru, kterou musíte dodržovat. Například kapr nebo pstruh musí mít určitou délku, abyste si je mohli odnést. Tím se zajišťuje stálá a zdravá populace revírů. Informace o minimálních lovných mírách jsou uvedeny v rybářském řádu, který dostanete
při zakoupení povolenky, nebo si tento řád můžete najít
na webových stránkách uživatele revíru (ČRS, Rybářství Chlumec nad Cidlinou, atd.) Denní úlovek je dále omezen počtem ulovených jedinců a jejich váhou.

Roční období

Některé druhy ryb mají vyhlášené období hájení, během kterého se nesmí lovit. Například štika je hájená od 1. ledna do 15. června. Je důležité se s těmito pravidly seznámit
a dodržovat je, aby se rybí populace zachovaly pro budoucí generace rybářů.

Člun na jezeře na podzim

RYBÁŘSKÝ DENÍK MĚJTE VŽDY PŘI RUCE

Rybářské potřeby

Vedení rybářského deníku může být pro rybáře důležité. Ať už kvůli zachování tradice nebo sledování vašich úlovků a zkušeností. Do deníku si zaznamenávejte všechny úlovky. Zapište si datum, místo lovu, druh ryby, její velikost a hmotnost, nástrahu na kterou ryba zabrala, jaké bylo počasí a další detaily. To vám pomůže sledovat své úspěchy a zjistit, které techniky a místa fungují nejlépe.

Do sumáře úlovků, který je součástí povolenky k lovu, zaznamenávejte pouze úlovky, které tam patří. To znamená  ulovené přisvojené ryby nebo ulovené ryby opatřené značkou pro monitoring ryb. Tento sumář se po skončení platnosti povolenky k lovu vrací uživateli revíru, který
na základě takto sesbíraných dat upravuje svůj hospodářský plán.


S ÚLOVKEM ZACHÁZEJTE HUMÁNNĚ

Pokud úspěšně ulovíte rybu, zběžně si ji prohlédněte a rozhodněte se, zda ji chcete pustit zpět do vody, to by mělo proběhnout bez zbytečných průtahů, a nebo jestli si ji můžete a chcete ponechat. V tom případě je třeba rybu změřit, umístit do vezírku a ihned zapsat do sumáře úlovků. Pokud nemáte vezírek můžete rybu usmrtit ihned po ulovení. Pozor, vždy musí být přisvojená a zapsaná ryba ve stavu, aby ji mohla zkontrolovat a přeměřit rybářská stráž. Usmrcení je důležité udělat co nejhumánněji, abyste rybu netrápili a minimalizovali její stres. Nedoporučujeme nosit ryby od vody domů živé. Pozor také, aby po vás na lovném místě nezůstal nepořádek jako větší množství šupin nebo vnitřnosti. Každý rybář by měl mít na paměti, že ryba je živý organismus, a proto je potřeba chovat se k ní s respektem.

Rybáři

Usmrcení ryb je ČR povoleno provádět několika různými způsoby. Ve velkých rybích zpracovnách jako je ta naše se nejčastěji používá usmrcení elektrickým proudem. Dalšími metodami vás nebudeme zatěžovat, jelikož sportovní rybář si nejlépe vystačí s vhodným tupým předmětem, kterým provede úder na temeno hlavy, a nožem, kterým přetne žaberní tepnu. Tím je ryba okamžitě omráčena a v bezvědomí vykrví. Toto považujeme za nejlepší a nejšetrnější způsob, kterým zároveň dosáhnete nejvyšší kvality masa.

Následně je Ideální rybu co nejúčinněji zchladit. Chlazení by mělo být rychlé, ne však tolik,
aby vyvolalo chladový šok, který způsobí zkrácení svalových vláken a negativně se podepíše na textuře masa.


NA ZÁVĚR

Zpracování ryb může být pěkný oříšek. Ovšem pokud překonáte úvodní nezdary a dokážete se v této činnosti zlepšit, odměnou vám může být radost ze zdravé suroviny, kterou jste si sami jen vlastní šikovností ulovili a zpracovali. Dodržování výše zmíněných pravidel a etiky zajistí, že budete mít radost nejen z úlovku, ale i z udržitelnosti rybářství pro budoucí generace.


Kam dál?

ÚPRAVY RYB (1):
KUCHYŇSKÁ PŘÍPRAVA RYBÍHO MASA

Nejen správná příprava, ale i způsob čištění ryby ovlivňuje celkový zážitek z jídla. Zejména pokud jde o mražený kousek. Pokud chcete mít stejně kvalitní jídlo jako v předních restauracích, čtěte dál a staňte se mistrem v úpravě ryb.

ÚPRAVY RYB (2):
TEPELNÉ ÚPRAVY, KTERÉ OKOUZLÍ VAŠE CHUŤOVÉ POHÁRKY

Koupili jste si čerstvou rybku, pečlivě ji očistili od šupin, vykuchali a naporcovali. Teď před sebou máte šťavnatý plátek syrového masa, připravený na další fázi. Jak tedy dosáhnout toho, že z něj vytvoříte skutečnou delikatesu? Pokračujte ve čtení...

KDE NAKOUPÍTE RYBY A VÝROBKY?

Tento web využívá cookies

Náš web není žádný malý rybníček. A aby zde vše fungovalo a my vám mohli přinášet ty nejlepší úlovky, používáme soubory cookies. Rozpoznáme, po čem vaše rybářské srdce touží a nebudeme vás při lovu zbytečně rušit reklamou, která vás nezajímá. Nahoďte prut správným směrem, nastavení můžete kdykoliv změnit. Více informací

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Více informací