Víte, kdy si můžete úlovek s radostí odnést a kdy je lepší pustit rybku zpět do vody? Začtěte se do našeho seriálu o rybolovu a odkryjte, jakou cestu musí ryba urazit z vodních hlubin až k vám domů.
Sledujete-li náš seriál o rybolovu od začátku, už víte, že tento koníček není pouze o lovu, ale je také o kontaktu s přírodou a o trpělivosti. Jste úspěšní, podařilo se vám zdolat pěkný kousek a chcete si ho odnést domů? Ve třetím díle vám poradíme, jak se starat o ulovenou a přisvojenou rybu, aby její kvalita zůstala perfektní.
NEŽ SE K VODĚ VYDÁTE, ZKONTROLUJTE SI PÁR VĚCÍ
Pokud se chcete vydat k vodě rybařit, nejprve se ujistěte, že znáte a dodržujete všechna potřebná pravidla platná v České republice. Tyto pravidla upravují způsob lovu ryb, lovné druhy ryb, roční období a lokality lovu.
Rybářské lístky a povolenky
Než se vydáte k vodě, měli byste si zajistit platný státní rybářský lístek a povolenku na příslušný revír,
kde se chystáte lovit ryby. Bez těchto dokumentů riskujete pokutu.
Kde si zarybařit?
Zkusit můžete třeba náš
revír Štít, kde nabízíme pestrou škálu lovných míst.
Minimální velikost úlovku
Každý druh ryby má stanovenou nejnižší lovnou míru, kterou musíte dodržovat. Například kapr nebo pstruh musí mít určitou délku, abyste si je mohli odnést. Tím se zajišťuje stálá a zdravá populace revírů. Informace o minimálních lovných mírách jsou uvedeny v rybářském řádu, který dostanete
při zakoupení povolenky, nebo si tento řád můžete najít
na webových stránkách uživatele revíru (ČRS, Rybářství Chlumec nad Cidlinou, atd.) Denní úlovek je dále omezen počtem ulovených jedinců a jejich váhou.
Roční období
Některé druhy ryb mají vyhlášené období hájení, během kterého se nesmí lovit. Například štika je hájená od 1. ledna do 15. června. Je důležité se s těmito pravidly seznámit
a dodržovat je, aby se rybí populace zachovaly pro budoucí generace rybářů.
RYBÁŘSKÝ DENÍK MĚJTE VŽDY PŘI RUCE
Vedení rybářského deníku může být pro rybáře důležité. Ať už kvůli zachování tradice nebo sledování vašich úlovků a zkušeností. Do deníku si zaznamenávejte všechny úlovky. Zapište si datum, místo lovu, druh ryby, její velikost a hmotnost, nástrahu na kterou ryba zabrala, jaké bylo počasí a další detaily. To vám pomůže sledovat své úspěchy a zjistit, které techniky a místa fungují nejlépe.
Do sumáře úlovků, který je součástí povolenky k lovu, zaznamenávejte pouze úlovky, které tam patří. To znamená ulovené přisvojené ryby nebo ulovené ryby opatřené značkou pro monitoring ryb. Tento sumář se po skončení platnosti povolenky k lovu vrací uživateli revíru, který
na základě takto sesbíraných dat upravuje svůj hospodářský plán.
a úspěchů je klíčem k tomu, jak se stát lepším rybářem.
S ÚLOVKEM ZACHÁZEJTE HUMÁNNĚ
Pokud úspěšně ulovíte rybu, zběžně si ji prohlédněte a rozhodněte se, zda ji chcete pustit zpět do vody, to by mělo proběhnout bez zbytečných průtahů, a nebo jestli si ji můžete a chcete ponechat. V tom případě je třeba rybu změřit, umístit do vezírku a ihned zapsat do sumáře úlovků. Pokud nemáte vezírek můžete rybu usmrtit ihned po ulovení. Pozor, vždy musí být přisvojená a zapsaná ryba ve stavu, aby ji mohla zkontrolovat a přeměřit rybářská stráž. Usmrcení je důležité udělat co nejhumánněji, abyste rybu netrápili a minimalizovali její stres. Nedoporučujeme nosit ryby od vody domů živé. Pozor také, aby po vás na lovném místě nezůstal nepořádek jako větší množství šupin nebo vnitřnosti. Každý rybář by měl mít na paměti, že ryba je živý organismus, a proto je potřeba chovat se k ní s respektem.
Usmrcení ryb je ČR povoleno provádět několika různými způsoby. Ve velkých rybích zpracovnách jako je ta naše se nejčastěji používá usmrcení elektrickým proudem. Dalšími metodami vás nebudeme zatěžovat, jelikož sportovní rybář si nejlépe vystačí s vhodným tupým předmětem, kterým provede úder na temeno hlavy, a nožem, kterým přetne žaberní tepnu. Tím je ryba okamžitě omráčena a v bezvědomí vykrví. Toto považujeme za nejlepší a nejšetrnější způsob, kterým zároveň dosáhnete nejvyšší kvality masa.
a to pouze v případech, kdy jiné způsoby usmrcení nejsou možné.
Následně je Ideální rybu co nejúčinněji zchladit. Chlazení by mělo být rychlé, ne však tolik,
aby vyvolalo chladový šok, který způsobí zkrácení svalových vláken a negativně se podepíše na textuře masa.
NA ZÁVĚR
Zpracování ryb může být pěkný oříšek. Ovšem pokud překonáte úvodní nezdary a dokážete se v této činnosti zlepšit, odměnou vám může být radost ze zdravé suroviny, kterou jste si sami jen vlastní šikovností ulovili a zpracovali. Dodržování výše zmíněných pravidel a etiky zajistí, že budete mít radost nejen z úlovku, ale i z udržitelnosti rybářství pro budoucí generace.