Rybí pokrmy jsou neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Ať už patříte mezi milovníky tradičních receptů, nebo se rádi necháte unést moderními kulinářskými variacemi, rybí kuchyně má co nabídnout. Pojďme se proto ponořit do její historie, nahlédnout pod pokličku našich oblíbených českých receptů a inspirovat se novými trendy.

Historie ryb v české kuchyni

Ryby hrály důležitou roli v české gastronomii už od středověku. Tehdy nebylo maso tak dostupné jako dnes, a ryby, zejména sladkovodní, byly cenově i geograficky dostupnou alternativou. Kláštery a šlechtická sídla budovaly rozsáhlé rybníky, které se staly nejen zdrojem obživy, ale i symbolem prosperity. Kapři, štiky, líni či candáti byli na stolech často podávanými druhy. Recepty na úpravu těchto ryb se předávaly z generace na generaci a často se rodily nové způsoby jejich úpravy.
Recepty s kaprem

Oblíbené tradiční recepty

Rybí pokrmy nejsou ani dnes záležitostí pouze slavnostních tabulí. Stále více lidí je zařazuje do běžného jídelníčku díky jejich lehkosti, snadné přípravě a velkému množství živin. Pokud se mezi takové neřadíte, ale na Vánoce si rybu přeci jen dáte, zkuste letos tradiční pokrmy oživit novými nápady. Nemusí to být složité, stačí i malé změny.

Kapří podkovy

Klasika, bez které si mnozí neumí Štědrý den představit. Kapří podkovy obalené v trojobalu a smažené na másle mají dlouhou tradici a dodnes patří mezi nejoblíbenější způsoby přípravy kapra.

Vylepšete klasiku snadno a chutně:

Vynechte trojobal a smažení v oleji. Místo toho zvolte pečení v troubě s křupavou bylinkovou krustou. Smíchejte strouhanku
s petrželí, česnekem a citronovou kůrou, potřete kapra lehce hořčicí a krustou zakryjte povrch. Pečte na 200 °C asi 20 minut.

Rybí polévka

Rybí polévka z kapří hlavy a zeleniny je pravým pokladem české kuchyně. Kořenová zelenina, čerstvé bylinky a špetka muškátového oříšku vytvářejí jemnou chuť, která zahřeje nejen o Vánocích.

Dejte tradici moderní nádech:

Oživte tradiční recept přidáním plátků fenyklu a špetky šafránu, která polévce dodá nejen luxusní aroma, ale i krásný zlatavý odstín. Pokud chcete krémovější verzi, zkuste polévku rozmixovat a zjemnit trochou smetany.

Rybí polévka
Kapr na másle

Pstruh na másle

Jednoduché, a přesto tak chutné jídlo. Čerstvý pstruh opečený na másle s citronem a bylinkami, servírovaný
s vařenými bramborami potěší každého milovníka české
rybí kuchyně.

Pozvedněte pokrm na profi úroveň:

Místo klasického opékání na pánvi zkuste pstruha připravit technikou sous-vide. Získáte šťavnaté maso
s konzistentní texturou. Stačí ho marinovat v citronové šťávě s bylinkami, poté vakuově uzavřít a vařit při 55 °C asi 40 minut. Nakonec rychle opečte kůži na pánvi pro křupavý povrch.


Zaměřte se na kvalitu ryb pro dokonalý zážitek

Čerstvost je alfou a omegou úspěchu každého rybího pokrmu. Rybí maso by mělo být pevné, lesklé a bez nepříjemného zápachu. Oči ryb musí být jasné, nikoliv zakalené. Pokud si nejste jisti, kde ryby nakupovat, vybírejte u prověřených dodavatelů nebo přímo v rybářství.

Kam dál?

ÚPRAVY RYB (1):
KUCHYŇSKÁ PŘÍPRAVA RYBÍHO MASA

Nejen správná příprava, ale i způsob čištění ryby ovlivňuje celkový zážitek z jídla. Zejména pokud jde o mražený kousek. Pokud chcete mít stejně kvalitní jídlo jako v předních restauracích, čtěte dál a staňte se mistrem v úpravě ryb.

ÚPRAVY RYB (2):
TEPELNÉ ÚPRAVY, KTERÉ OKOUZLÍ VAŠE CHUŤOVÉ POHÁRKY

Koupili jste si čerstvou rybku, pečlivě ji očistili od šupin, vykuchali a naporcovali. Teď před sebou máte šťavnatý plátek syrového masa, připravený na další fázi. Jak tedy dosáhnout toho, že z něj vytvoříte skutečnou delikatesu? Pokračujte ve čtení...

KDE NAKOUPÍTE RYBY A VÝROBKY?

Tento web využívá cookies

Náš web není žádný malý rybníček. A aby zde vše fungovalo a my vám mohli přinášet ty nejlepší úlovky, používáme soubory cookies. Rozpoznáme, po čem vaše rybářské srdce touží a nebudeme vás při lovu zbytečně rušit reklamou, která vás nezajímá. Nahoďte prut správným směrem, nastavení můžete kdykoliv změnit. Více informací

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Více informací