Nemáte rádi ryby? Nevadí, nejste v tom sami. Existuje mnoho lidí, kteří rozhodně nejedí všechno, co se jim naservíruje. Čím je to dané a je možné to změnit?
Proč někteří lidé nejedí určité potraviny?
Důvodů je několik. Každá potravina obsahuje mnoho složek, na které naše tělo reaguje různě. Pokud má někdo potíže s trávením některé z těchto složek, nemusí se to sice projevit jako akutní nevolnost, ale „jen“ jako nedobrý pocit po jídle. Tělo si tento nepříjemný zážitek zapamatuje a příště se může vyhýbat konzumaci této potraviny. Další příčinou odmítání určitých potravin mohou být negativní asociace sahající do minulosti. Když si spojíte nepříjemnou událost s konkrétním pokrmem, je pravděpodobné, že ho budete v budoucnu odmítat s tím, že vám prostě nechutná.
Tento odmítavý postoj může souviset s bezpečnostním programem v našem mozku, který je z hlediska evoluční biologie velmi praktický. Program nám radí: „Jez jen to, co znáš, a nic se ti nestane.“ Pokud se tedy v dětství vyhýbáme některým potravinám, může být obtížné si je oblíbit v dospělosti. Nicméně není to nemožné!
Jak naučit děti jíst ryby?
U dětí je lepší začít s návykem dříve než později. Klíčovou roli hraje skutečnost, že pokrmy z ryb nejsou běžnou součástí typické české domácnosti, a tak jejich nedostatečné podávání od malička neumožňuje vytvoření chuťových zvyklostí.
Pokud chcete zavést nové jídlo do jídelníčku dítěte, ukazuje se, že je nutné ho nenásilně nabídnout přibližně 7 až 15krát, než začne dítě jídlo akceptovat.
A co když jste dospělí a ryby vám prostě „nevoní“?
Pak je klíčové zaměřit se při přípravě pokrmů na ty chutě, které vám vyhovují. Vyzkoušejte nové recepty, které vás budou lákat už jen ze zvědavosti. Na našem blogu jich najdete mnoho. Určitě si také dejte pozor na to, jakou rybu si k přípravě vyberete. Druh ryby i způsob přípravy totiž ovlivní výslednou chuť pokrmu. Nemusíte být ale žádní rybí odborníci hned na začátku. Nejprve stačí dodržovat tyto tři osvědčené strategie:
-
Začněte s jemnými druhy ryb
Pokud jste na začátku své cesty, začněte s rybami, které mají méně výraznou chuť. Doporučujeme například druhy jako lososa, tilapii nebo tresku. Tyto ryby mají měkkou, příjemnou texturu a jemnou chuť.
-
Experimentujte s různými způsoby přípravy
Ryby lze připravovat mnoha způsoby, které mohou výrazně ovlivnit jejich chuť. Zkuste ryby nejprve marinovat, a pak je dle preference grilovat, péct, smažit, anebo dusit. Každý způsob přípravy přinese jinou finální texturu.
-
Používejte aromatické koření a omáčky
Aromatické koření a omáčky mohou ryby oživit a zamaskovat jejich přirozenou vůni. Zkuste do receptů přidat citronovou šťávu, čerstvé bylinky (petržel, koriandr či bazalku), česnek nebo třeba exotické omáčky (např. teriyaki, sójovou omáčku, …).
Začněte si užívat nových chutí, vaše tělo vám poděkuje
Zahrnutím ryb do své stravy získáte možnost přispět k celkovému dobrému stavu vašeho těla i mysli. Na našem blogu najdete inspiraci i recepty na konkrétní druhy ryb. Zkuste jim dát šanci a možná budete sami překvapeni, o jaké chutné pokrmy jste dosud přicházeli.