Dnes se podíváme blíže na sladkovodní druhy ryb. Seženete je snadno z českých zdrojů. Například v rybnících v Chlumci nad Cidlinou (a v řetězcích, kam dodáváme) seženete kapra, amura, tolstolobika, štiku, sumce nebo lína. A skvělí pstruzi k vám na talíř doputují z Jizerských hor.


Proč přidat sladkovodní ryby do jídelníčku?

V České republice jsou oblíbenější mořské druhy. Z celkové spotřeby něco málo přes 5 kg ryb na osobu a rok tvoří sladkovodní druhy podíl pouze okolo 1 kg. Je to málo a je to škoda. Sladkovodní ryby mají velmi chutné maso, a navíc mají čeští rybníkáři pod kontrolou celý jejich životní cyklus a ručí za špičkovou kvalitu. Alespoň u nás v Chlumci nad Cidlinou tomu tak je.

Sladkovodní ryby jsou dostupné a jejich maso kvalitní a chutné

Sladkovodní ryby jsou skutečným darem pro náš jídelníček. Nabízí nejrůznějších možnosti kulinářských úprav. Jemná vůně a chuť je předurčuje ke kombinacím s různými ingrediencemi. A co víc. Zdravotní rizika sladkovodních ryb jsou v porovnání s mořskými druhy naštěstí jen velmi malá (například z hlediska alergií). 

Podle čeho vybrat vhodnou rybu?

Kapra už asi většina z nás ochutnala. Jsou tu ale další výše jmenované druhy i jiné ryby. Kterou z nich vybrat? Je to jen na vás. Jasný a jednoznačný žebříček ryb neexistuje. Samozřejmě záleží, podle jakých kritérií byste ryby chtěli seřadit. Přikládáme ale slova výživové poradkyně i přímo zpracovatele ryb, abyste se mohli snadněji rozhodnout. Každopádně nemůžete sáhnout vedle. Všechny ryby jsou skvělé a hrají v rámci zdravé životosprávy nezastupitelnou roli.

Obsah, množství i složení tuku se velmi liší v závislosti na druhu ryby, ale i na místě, kde žijí. Obecně se dá říci, že nejméně tuku mají sladkovodní dravé ryby (štika, candát, okoun). Ryby žijící ve studených vodách často mívají vyšší množství tuku.

Je potřeba zmínit, že v případě ryb se nemusíme obávat ani těch tučnějších ryb. Ryby jsou velmi důležitou složkou našeho jídelníčku, a proto bychom je měli konzumovat minimálně 2× týdně. Ideálně bychom měli střídat jednotlivé druhy. Sladkovodní i mořské, tučnější i méně tučné. Především bychom ale měli klást důraz na kvalitu a čerstvost.

Martina Jandová

Výživová poradkyně

Žebříček sladkovodních ryb podle výživové poradkyně

Dělení sladkovodních ryb podle obsahu tuku:

  • Ryby s nízkým podílem tuku (do 2 % tuku)
  • Ryby středně tučné (2-10 % tuku)
  • Ryby tučné (více než 10 % tuku)

Řazení dle hodnoty tuku (uvedeno na 100 g masa v syrovém stavu):

  1. Candát: 0,7 g
  2. Štika obecná: 0,8 g
  3. Lín: 1,9 g
  4. Amur bílý: 3,7 g
  5. Pstruh duhový: 5 g
  6. Kapr obecný: 6 g
  7. Sumec: 6 g
  8. Úhoř: 17 g
  9. Tolstolobik bílý: 18 g

Žebříček sladkovodních ryb podle zpracovatele ryb

  1. Kapr obecný
  2. Pstruh duhový
  3. Tolstolobik bílý
  4. Amur bílý
  5. Lín obecný
  6. Candát obecný
  7. Sumec velký
  8. Úhoř říční
  9. Štika obecná
Uzený úhoř

Článek vznikl ve spolupráci:

Martina Jandová, Certifikovaný výživový poradce

Martina Jandová je výživovou poradkyní s více než 9letou praxí v oboru. Jejím mottem je, že základem zdravého hubnutí je mít všech pět po hromadě. Zajímá vás, co tím myslí? Podívejte se na její webové stránky.

Ing. Pavel Scheiner, Vedoucí střediska Zpracovna ryb

Pavel Scheiner je vedoucím střediska Zpracovna ryb v Rybářství v Chlumci nad Cidlinou. Jeho cílem je naučit zákazníky vnímat rybu jako kvalitní zdravou potravinu.

KDE NAKOUPÍTE RYBY A VÝROBKY?

Tento web využívá cookies

Náš web není žádný malý rybníček. A aby zde vše fungovalo a my vám mohli přinášet ty nejlepší úlovky, používáme soubory cookies. Rozpoznáme, po čem vaše rybářské srdce touží a nebudeme vás při lovu zbytečně rušit reklamou, která vás nezajímá. Nahoďte prut správným směrem, nastavení můžete kdykoliv změnit. Více informací

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Více informací