Jak vypadá život pod vodou?

Mohlo by se zdát, že ryby si jen tak bezstarostně proplouvají životem. Opak je však pravdou. Ryby hrají nezastupitelnou roli při udržování rovnováhy podvodního světa. Jak to dělají? Především jsou důležitým článkem v potravním řetězci. Jejich role predátorů a zároveň i potravy pro další druhy zajišťuje stabilitu a biodiverzitu ve vodních prostředích. Kromě toho jsou také indikátory zdraví vodních ekosystémů – změny v jejich populacích často signalizují změny v celém prostředí. Tímto způsobem ryby nejen přispívají k ekologické rovnováze, ale i k zajištění zdraví vodních toků.

Ďas mořský

Ryby jako mistři adaptace

Ryby jsou velmi přizpůsobivé a dokážou se adaptovat na různá prostředí – pokud tedy nepočítáme pevninu. Některé druhy jsou schopné přežít i ve vodách s nedostatkem kyslíku. Jakmile tento nedostatek detekují, využívají speciální orgány, které jim umožňují dýchat atmosférický vzduch. Další úžasnou adaptací, která stojí za zmínku je schopnost regulovat vlastní tělesnou teplotu, což rybám umožňuje přežít i v extrémně studených vodách, kde by jiní živočichové zmrzli. Díky tomu mohou různé druhy prozkoumávat a osídlovat rozmanitá prostředí – od tropických korálových útesů až po ledové vody polárních moří.


Největší hrozbou je člověk

Ačkoliv se ryby skvěle přizpůsobují náročným přírodním podmínkám, proti výzvám vyvolaným člověkem většinou nemají šanci. Rozsáhlé rybolovné praktiky, znečištění vodních toků a změny klimatu jsou jen některé z problémů, které vážně ohrožují mnoho rybích populací.

  • Nadměrný rybolov

Průmyslový rybolov je skutečný problém hned z několika důvodů. Jedním z nejvážnějších jsou tzv. "nechtěné úlovky". V obrovských sítích rybářských lodí končí nejen ryby, které byly cíleně loveny, ale také mnoho dalších mořských tvorů – od mladých ryb až po želvy, delfíny a velryby. Tyto nechtěné úlovky většinou utrpí zranění a následně (zbytečně) umírají. Dokonce i cíleně lovené ryby jsou masovým rybolovem ohroženy. Loví se jich tolik, že jejich populace dramaticky klesají. Způsob lovu navíc není šetrný. Hejna ryb jsou povětšinou lovena obrovskou tažnou sítí, a po vytažení umírají dlouho a bolestivě.

Masový rybolov
  • Znečištění vodních toků

Chemické látky, plastové odpadky a další formy znečištění ovlivňují reprodukční schopnosti ryb a zhoršují kvalitu jejich životního prostředí. Kromě fyzického znečištění navíc ryby čelí i znečištění světelnému. Umělé světelné zdroje způsobují narušení rybích biorytmů a mají vliv na jejich chování (včetně migrace), ale i hledání potravy.
 

  • Změna klimatu a její dopad

Změna klimatu je další hrozbou, která může mít pro ryby fatální následky. Zvýšení teplot vod, kyselost oceánů a extrémní klimatické jevy mohou dramaticky ohrozit přežití všech obyvatel podmořského světa.


V oceánech je více plastů, nežli ryb

Buďte změnou k lepšímu

Voda pokrývá většinu naší planety, ať už se jedná o oceány, řeky nebo jezera. Bohatý podmořský svět a (nejen) ryby v něm však potřebují naši ochranu – každý z nás může hrát roli v jeho záchraně. Malé každodenní činy, jako je odpovědná spotřeba mořských produktů, nakupování rybích produktů od lokálních rybářství nebo snaha o snížení znečištění, mohou mít ohromný dopad.


Pár slov od našich odborníků:

Snažíme se přispívat k udržitelnému rybolovu a akvakultuře. V rámci výběru dodavatelů mořských ryb bedlivě prověřujeme několik hledisek. Důrazně se distancujeme od ilegálního, nehlášeného nebo neregulovaného rybolovu (IUU Fishing = Illegal, Unreported and Unregulated Fishing) a nelegálních metod rybolovu.

Spolupracujeme pouze s takovými dodavateli, kteří se zasazují o udržitelný rybolov a produkci. V rámci zlepšení dodavatelsko-odběratelských vztahů je naše společnost certifikována dle standardu Marine Stewardship Council (MSC), usilující o odpovědný rybolov a odpovídající metody lovu. Současně jsme certifikováni dle standardu Aquaculture Stewardship Council (ASC), která se zasazuje o odpovědný chov ryb, korýšů a měkkýšů.

Ing. Pavel Scheiner

Vedoucí střediska Zpracovna ryb


Kam dál?

ÚPRAVY RYB (1):
KUCHYŇSKÁ PŘÍPRAVA RYBÍHO MASA

Nejen správná příprava, ale i způsob čištění ryby ovlivňuje celkový zážitek z jídla. Zejména pokud jde o mražený kousek. Pokud chcete mít stejně kvalitní jídlo jako v předních restauracích, čtěte dál a staňte se mistrem v úpravě ryb.

ÚPRAVY RYB (2):
TEPELNÉ ÚPRAVY, KTERÉ OKOUZLÍ VAŠE CHUŤOVÉ POHÁRKY

Koupili jste si čerstvou rybku, pečlivě ji očistili od šupin, vykuchali a naporcovali. Teď před sebou máte šťavnatý plátek syrového masa, připravený na další fázi. Jak tedy dosáhnout toho, že z něj vytvoříte skutečnou delikatesu? Pokračujte ve čtení...

KDE NAKOUPÍTE RYBY A VÝROBKY?

Tento web využívá cookies

Náš web není žádný malý rybníček. A aby zde vše fungovalo a my vám mohli přinášet ty nejlepší úlovky, používáme soubory cookies. Rozpoznáme, po čem vaše rybářské srdce touží a nebudeme vás při lovu zbytečně rušit reklamou, která vás nezajímá. Nahoďte prut správným směrem, nastavení můžete kdykoliv změnit. Více informací

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Více informací