Právě losos je jakousi vstupní branou do světa rybích jídel. A hned potom se před námi otevírá celá plejáda rybích lahůdek v čele se pstruhem a tuňákem. Oba druhy snadno seženete v restauraci i obchodě. A oba jsou na přípravu poměrně nenáročné. A ta chuť!
Pstruh duhový
Divokého duhového pstruha uvidíte plavat v severoamerických přítocích Tichomoří a na Kamčatce. Dnes je však rozšířený po celém světě a my běžně známe jeho potoční i jezerní formu. Konkrétně k nám do Česka se dostal z Německa.
Ve vodě ho pak od ostatních lososovitých ryb rozpoznáte celkem snadno – má stříbřitou barvu s vodorovným narůžovělým, až červeným pruhem na bocích. A drobné tmavé tečky pokrývají celé tělo. Nejčastěji se „duhák” loví ve velikosti 25 až 40 cm a průměrná hmotnost je 0,5 kg.
Proč zařadit pstruha do jídelníčku
V restauracích je to jedna z nejpodávanějších ryb – má velmi chutné maso a často se upravuje vcelku. Pstruhy grilujeme, pečeme, dusíme a udíme. Vyhnout bychom se měli naopak smažení, protože tím maso vysušíme, nepůjde od žeber a líčka budou spečená.
Pstruzi mají samozřejmě všechny výhody rybího masa. Jsou zdrojem zdravých tuků, bílkovin a řady minerálních látek + klíčových omega 3 nenasycených mastných kyselin.
Setkat se můžete i s pstruhem lososovitým s krásně růžovou barvou masa. Jde o druhově a geneticky stejnou rybu jako pstruh duhový, pouze je odchovaný na jiném druhu krmiva.
Název: Pstruh duhový (Oncorhynchus mykiss)
Výskyt: Původně severoamerická lososovitá ryba vysazovaná a chovaná po celém světě.
Výživové hodnoty – 100 g pstruha (syrového) obsahuje:
- 484 kJ
- bílkoviny 19 g
- sacharidy 0 g
- tuky 5 g
Co říkají na pstruha odborníci
Tuňák
Teplokrevný tuňák obecný žije hlavně v teplejších vodách Středozemního moře a Atlantského oceánu. Díky své délce (2-2,5 metrů a víc), hmotnosti (běžně okolo 250 kg i víc) a možnosti plout rychlostí až 70 km/h se řadí mezi největší a nejrychlejší ryby na světě.
Není tuňák jako tuňák
Ke konzervování používáme maso z tuňáka křídlatého. Je ho hodně, roste rychle a snadno se loví. Tuňák obecný je ovšem něco jiného – obří ryba, kterou když chcete ochutnat, tak si připlatíte. A cena závisí na tom, odkud maso pochází. To nejlepší je z Japonska, kde se pořádají tuňákové aukce. I když se ale na váš talíř tuňák obecný nedostane, vůbec to neznamená, že si nepochutnáte.
Proč zařadit tuňáka do jídelníčku
Tuňák je středně tučná ryba s hnědočerveným lístkovým masem, které je velice zdravé. Však jsou také všechny tuky v ní zdravé a je mimo jiné plná omega-3 mastných kyselin, které prospívají našemu srdci, mozku, očím, kůži atd.
Co je ale nejdůležitější, tuňák se považuje za jednu z nejchutnější ryb na trhu a obsahuje jen velmi málo kostí. Právě proto se množství ulovených tuňáků za poslední dobu rapidně zvýšilo, až se většina druhů tuňáků stala ohroženým druhem a jejich výlov se musí regulovat.
Co do úpravy, oblíbený je konzervovaný tuňák ve vlastní šťávě nebo oleji, za syrova se připravuje sushi nebo můžeme připravit tuňáka jako kterékoliv jiné maso – jako steak.
Název: Tuňák obecný (Thunnus thynnus)
Výskyt: Především Atlantský, Indický a Tichý oceán + Středozemní a Černé moře
Výživové hodnoty – 100 g tuňáka (syrového) obsahuje:
- 500 kJ
- bílkoviny 22 g
- sacharidy 0 g
- tuky 4 g