Teď už ale zpátky do slaných vod. Které ryby stojí za to zmínit a proč je máme tak rádi? V České republice se, možná trochu překvapivě, dlouhodobě na prvních příčkách oblíbenosti umisťuje sleď v nejrůznějších formách. Ale jsou tu samozřejmě i další:


Mořské druhy ryb v kuchyni

Máme se obávat dovozu ryb?

Je sice pravdou, že životní cyklus místních sladkovodních ryb mají čeští rybníkáři pod naprostou kontrolou, takže mohou ručit za jejich špičkovou kvalitu. Na druhou stranu díky hlubokému zmrazování ryb přímo na lodi ihned po výlovu se nemusíme bát ani mořských druhů.

S rozmachem zájmu o kvalitní rybí maso, ho v dnešní době snadno seženete v různých marketech. Jen si při nákupu dejte pozor na to, odkud ryba pochází. Pochopitelně nejlepší volbou jsou specializované rybí prodejny a rybářství.

Parametrů pro rozeznání kvality ryb je několik, ale běžný konzument se v nich jen těžko orientuje. Důležité je kupovat ryby od známých dodavatelů, od těch kterým věříte (orientujte se například podle značky). Stejně jako si vybíráte svého řezníka, zelináře nebo pekaře, na kterého se můžete spolehnout, tak stejně vybírejte i svého rybáře. U výrobků z ryb je zásadní dodržet vhodnou teplotu skladování. Určitě nekupujte ryby někde na tržišti, kde si nejste jistí správným skladováním.

Ing. Pavel Scheiner

Vedoucí střediska Zpracovna ryb

Tučnější maso ze studených moří

Rybu bychom si měli dopřát alepoň dvakrát týdně – kvůli našemu zdraví i duševní pohodě se na tomto shodují všichni zdravotníci a výživoví odborníci. Rybí maso je totiž zdrojem nutričně významných bílkovin, zdravých tuků a nenahraditelných vitamínů, minerálů a dalších látek. Mořské ryby obsahují také ještě více selenu a jódu než sladkovodní ryby.

Skvělé je maso tučnějších ryb ze studených moří. Tuk v rybím mase je na rozdíl od klasického masa zdravý a vůbec se ho nemusíme obávat. Obsahuje klíčové esenciální nenasycené mastné kyseliny skupiny omega-3 a vitamin D. A o ty nepřijdeme, zvlášť když budeme ryby připravovat dušením. 


Roční spotřeba ryb v ČR je uváděna 4,5 kg na osobu. V zahraničí je konzumace ryb mnohem vyšší než u nás. Např. v západní Evropě činí roční spotřeba 20 kg na osobu. V severských zemích dokonce 85 kg na osobu. Důvodů proč pravidelně nezařazujeme ryby do našich jídelníčků je několik. Jedním z nich je i fakt, že rybu neumíme správně připravit.

Přitom v jednoduchosti je síla. Na kvalitní a čerstvou rybu stačí přidat bylinky, citrónovou šťávu a trošku soli. Důležité je rybu připravovat krátce, aby nebyla vysušená.

Martina Jandová

Výživová poradkyně

Žebříček mořských ryb podle výživové poradkyně

Dělení mořských ryb podle obsahu tuku:

  1. Ryby s nízkým podílem tuku (do 2 % tuku)
  2. Ryby středně tučné (2-10 % tuku)
  3. Ryby tučné (více než 10 % tuku)

Řazení dle hodnoty tuku (uvedeno na 100 g masa v syrovém stavu; S = sacharidy, B = bílkoviny, T = tuky):

  1. Tuňák: 456 kJ, S – 0, B – 24 g, T – 0,5 g
  2. Treska obecná: 343 kJ, S – 0 g, B – 18 g, T – 0,7 g
  3. Sleď: 662 kJ, S – 0 g, B – 18 g, T – 0,7 g
  4. Mořská štika: 323 kJ, S – 0 g, B – 16 g, T – 1,3 g
  5. Makrela: 809 kJ, S – 0 g, B – 19 g, T – 13 g
  6. Losos obecný: 871 kJ, S – 0 g, B – 20 g, T – 13 g

Žebříček mořských ryb podle zpracovatele ryb

  1. Losos obecný
  2. Makrela
  3. Tuňák
  4. Mořská štika
  5. Treska obecná
  6. Sleď
Losos

Mořské ryby odebíráme od prověřených dodavatelů a na základě odsouhlasení vzorků jednotlivých ryb. Ze Španělska dovážíme zejména makrelu a hejka. Z Norska lososa obecného, makrelu, sledě nebo tresku. Z Řecka pražmu a vlka. A z Indonésie tuňáka.

Ing. Pavel Scheiner

Vedoucí střediska Zpracovna ryb


Kam dál?

SERIÁL RYBY (1):
TO NEJLEPŠÍ, ČÍM MŮŽETE OBOHATIT SVŮJ JÍDELNÍČEK

Čím přesně jsou pro nás ryby prospěšné? A jde o všechny ryby, nebo máme některé upřednostnit? A jakou zvolit kuchyňskou úpravu, abychom nepřišli o žádné zdravé vitamíny a další látky? Tolik otázek a my pro vás na všechny máme odpověď.

SERIÁL RYBY (2):
SLADKOVODNÍ DRUHY, SKUTEČNÝ DAR PRO NÁŠ JÍDELNÍČEK

Sladkovodní ryby nabízí nejrůznějších možnosti kulinářských úprav. Jemná vůně a chuť je předurčuje ke kombinacím s různými ingrediencemi. A co víc. Zdravotní rizika sladkovodních ryb jsou v porovnání s mořskými druhy naštěstí jen velmi malá (například z hlediska alergií).

Článek vznikl ve spolupráci:

Martina Jandová, Certifikovaný výživový poradce

Martina Jandová je výživovou poradkyní s více než 9letou praxí v oboru. Jejím mottem je, že základem zdravého hubnutí je mít všech pět po hromadě. Zajímá vás, co tím myslí? Podívejte se na její webové stránky.

Ing. Pavel Scheiner, Vedoucí střediska Zpracovna ryb

Pavel Scheiner je vedoucím střediska Zpracovna ryb v Rybářství v Chlumci nad Cidlinou. Jeho cílem je naučit zákazníky vnímat rybu jako kvalitní zdravou potravinu.

KDE NAKOUPÍTE RYBY A VÝROBKY?

Tento web využívá cookies

Náš web není žádný malý rybníček. A aby zde vše fungovalo a my vám mohli přinášet ty nejlepší úlovky, používáme soubory cookies. Rozpoznáme, po čem vaše rybářské srdce touží a nebudeme vás při lovu zbytečně rušit reklamou, která vás nezajímá. Nahoďte prut správným směrem, nastavení můžete kdykoliv změnit. Více informací

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Více informací