Jak při vaření využít celé rybí tělo

Začněte tím, že se zbavíte předsudků ohledně toho, co patří do odpadkového koše. V kuchyni také nemusíte být profesionálem, abyste rybu dokázali využít celou. Mrkněte po nových receptech na internet nebo se podívejte na náš blog. Najdete tam tipy na to, jak ryby snadno očistit, vykuchat či naporcovat. A co s těmi zbytky?

Křupavé chipsy z rybí kůže

Kůže ryby je často považovaná za nepoživatelnou. S vhodnou úpravou se ale může stát originální pochoutkou třeba k vašemu oblíbenému seriálu. Příprava rybích chipsů navíc není vůbec náročná. Kůži důkladně vyčistěte od šupin, a poté ji jemně osušte. Následně ji osolte a nechte odpočinout. Tímto krokem z ní odstraníte přebytečnou vodu. Okořeňte ji dle vlastních preferencí, a pak už ji stačí jen vypražit. Můžete to udělat na pánvi, v troubě ale i na grilu. Při grilování ji udržujte dál od přímého plamene, aby nedošlo k jejímu spálení.

Vývar do zásoby

Podobně jako rybí kůže, i další části umí zajistit jedinečný gastronomický zážitek. Rybí hlava, kosti a další odřezky jako ploutve či hřbet se totiž dají vyvařit. Příprava vývaru je opět nenáročná a zvládne ji i úplný začátečník. Zbytky ryby povařte s petrželí, celerem a tymiánem alespoň 30 až 45minut. Poté vývar přeceďte přes síto kvůli případným kůstkám, které mohly v hrnci zůstat, a na mírném plamenu zredukujte.

Výsledek můžete jednoduše uskladnit v mrazáku. Během roku ho pak můžete postupně obměňovat různými druhy jarní a letní zeleniny, houbami nebo doplňovat zavářkami. Dá se zjemnit smetanou, ochutit rajčaty, a přidat můžete dokonce i uvařenou červenou řepu.
Rybí karbanátky

Rybí karbanátky

Rybí karbanátky jsou další vynikající způsob, jak využít zbytky a připravit z nich chutné jídlo. Odřezky rybího masa povařte v osolené vodě. Maso vyndejte, posekejte a dochuťte solí a pepřem. Vše důkladně promíchejte a vytvarujte malé kuličky. Karbanátky můžete buď vařit v polévce jako knedlíčky, nebo je obalit ve strouhance a krátce osmažit.


Zero waste i o Vánocích

Přípravou všech částí ryby minimalizujete množství zbytků a přispíváte tak k udržitelnějšímu stravování. Konzumací těchto vedlejších produktů ani neztrácíte na kvalitě nebo chuti, ba naopak. Až si tedy ponesete domů kapra na přípravu štědrovečerní večeře, vzpomeňte si na naše tipy a určitě vyzkoušejte alespoň jeden z nich.

Nechte se inspirovat odborníky:

Zužitkování zbytků z ryb je cenově výhodné a zároveň umožňuje vytvoření chutných a výživných jídel.
Například pokud vám zbyde pečené či smažené maso z kapra, můžete si připravit výborný sendvič.
A jak na to? Pokud nechcete těžké jídlo, majonézu nahraďte smetanovým jogurtem. Do jogurtu vmíchejte jen lžičku majonézy, poté sůl, pepř a citrónovou šťávu. Přidejte ještě lžičku dijonské hořčice a nasekanou cibulku. Následně směs promíchejte s kousky rybího masa. Sendvičový chléb natřete připravenou směsí a doplňte křupavou zeleninou. Dobře chutná například s ředkvičkami nebo okurkou.

Martina Jandová

Výživová poradkyně

Zejména v zimním období nám přijdou k chuti rybí polévky. Klidně si můžete připravit do zásoby větší množství rybího vývaru a ten následně zamrazit. Tento vývar výborně poslouží jako základ pro polévky a omáčky. Současně lze rybí vývar použít i pro výrobu kapří paštiky.

Ing. Pavel Scheiner

Vedoucí střediska Zpracovna ryb


Kam dál?

ÚPRAVY RYB (1):
KUCHYŇSKÁ PŘÍPRAVA RYBÍHO MASA

Nejen správná příprava, ale i způsob čištění ryby ovlivňuje celkový zážitek z jídla. Zejména pokud jde o mražený kousek. Pokud chcete mít stejně kvalitní jídlo jako v předních restauracích, čtěte dál a staňte se mistrem v úpravě ryb.

ÚPRAVY RYB (2):
TEPELNÉ ÚPRAVY, KTERÉ OKOUZLÍ VAŠE CHUŤOVÉ POHÁRKY

Koupili jste si čerstvou rybku, pečlivě ji očistili od šupin, vykuchali a naporcovali. Teď před sebou máte šťavnatý plátek syrového masa, připravený na další fázi. Jak tedy dosáhnout toho, že z něj vytvoříte skutečnou delikatesu? Pokračujte ve čtení...

Článek vznikl ve spolupráci:

Martina Jandová, Certifikovaný výživový poradce

Martina Jandová je výživovou poradkyní s více než 9letou praxí v oboru. Jejím mottem je, že základem zdravého hubnutí je mít všech pět po hromadě. Zajímá vás, co tím myslí? Podívejte se na její webové stránky.

Ing. Pavel Scheiner, Vedoucí střediska Zpracovna ryb

Pavel Scheiner je vedoucím střediska Zpracovna ryb v Rybářství v Chlumci nad Cidlinou. Jeho cílem je naučit zákazníky vnímat rybu jako kvalitní zdravou potravinu.

KDE NAKOUPÍTE RYBY A VÝROBKY?

Tento web využívá cookies

Náš web není žádný malý rybníček. A aby zde vše fungovalo a my vám mohli přinášet ty nejlepší úlovky, používáme soubory cookies. Rozpoznáme, po čem vaše rybářské srdce touží a nebudeme vás při lovu zbytečně rušit reklamou, která vás nezajímá. Nahoďte prut správným směrem, nastavení můžete kdykoliv změnit. Více informací

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat z nastavení cookies níže. Více informací